Відмова нотариуса в оформленні спадщини

Спадкуванням є перехід прав та обов’язків (спадщини) від фізичної особи, яка померла, до спадкоємців. В книзі шостій Цивільного кодексу України містяться загальні принципи регулювання відносин спадкування.

Для оформлення права власності на спадщину необхідно звернутися до нотаріуса, державного чи приватного не має значення. Однак на практиці спадкоємці нерідко стикаються з випадками коли нотаріуси відмовляють у видачі свідоцтв про право на спадщину.

 

Проблема перша: пропущений строк для прийняття спадщини.

Цивільним кодексом для прийняття спадщини встановлено 6-місячний строк, який починається з часу відкриття спадщини (смерті спадкодавця). Спадкоємець, що пропустив строк може його поновити:

  • за письмовою згодою спадкоємців, що прийняли спадщину;
  • звернутися до суду для визначення додаткового строку.

При подачі до суду позовної заяви про визначення додаткового строку для прийняття спадщини відповідачами зазначають спадкоємців, які прийняли спадщину, а за відсутності таких відповідні органи місцевого самоврядування.

Обов’язково в позовній заяві необхідно вказати причини пропуску строку для прийняття спадщини, при цьому треба виходити з того, що поважними є причини, які пов’язані з об’єктивними, непереборними, істотними труднощами для спадкоємця на вчинення цих дій.

Наприклад, до таких причин можуть належати стан здоров’я спадкоємця, його перебування за кордоном на роботі, на навчанні, у тривалому відрядженні, відбування покарання і неможливість прибуття для прийняття спадщини тощо. Важливо, що зазначені обставини мають бути підтверджені документально.

Проблема друга: особа, що померла не оформила належним чином право власності на своє нерухоме майно.

Досить часто буває, що громадяни через небажання нести зайві витрати або через банальне незнання діючого законодавства не оформлюють своє право власності на нерухомість (будинки, споруди, земельні ділянки). В такому випадку нотаріуси відмовляють в отриманні свідоцтва на спадщину посилаючись на відсутність реєстрації майна за померлою особою.

Наша держава визнає право власності на майно непорушним, не дивлячись на факт його державної реєстрації у встановленому порядку (отримання свідоцтва, державного акту). У цій ситуації спадкоємцям необхідно буде звертатися до суду для визнання права власності на спадкове майно.

Написання позовної заяви та представництво Ваших інтересів в суді краще довірити кваліфікованому юристу, але є вкрай важливі моменти які залишать поза увагою навіть досвідчені правознавці.

Як вже зазначалося вище, свідоцтво про право на спадщину видається нотаріусом за письмовою заявою спадкоємців. Окрім цього, відповідно до законодавства України процесуальний статус позивача у судовому процесі передбачає наявність порушеного, невизнаного або оспорюваного права чи законного інтересу. За наявності умов для одержання в нотаріальній конторі свідоцтва про право на спадщину вимоги про визнання права на спадщину судовому розглядові не підлягають.

Враховуючи викладене, перед поданням до суду позовної заяви про визнання право власності на спадкове майно, обов’язково необхідно звернутися до нотаріуса та отримати його письмову відмову у видачі свідоцтва на спадщину. Ця письмова відмова в суді буде доказом наявності спору про право.

Також Ви можете ознайомитися з  матеріалами з питань нерухомості та землі а також  спадкування

No comments

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *