Повернення кримських депозитів

brona
Коментарі Вимкнено до Повернення кримських депозитів

Повернення кримських депозитів

Перехід Криму під прапор РФ став потрясінням для багатьох кримчан: спочатку транспортна та енергетична, а тепер і фінансова блокада. Частим випадком стало, коли вкладники, які відкрили депозити в Криму, не можуть забрати свої гроші з українських банків. Фінансові установи мотивують свою відмову з різних причин – просять надати реєстрацію на території України або просто тягнуть час, але гроші так і не віддають. Таку практику, на жаль, мають навіть великі системні банки, такі як Ощадбанк, Приватбанк та інші.

           Стаття 11 Закону України «Про забезпечення прав і свобод громадян та правовий режим на тимчасово окупованій території України» говорить про те, що за фізичними особами, не залежно від набуття ними статусу біженця чи іншого спеціального статусу зберігається право на інші речові права на майно, яке знаходиться на тимчасово окупованій території.

Як боротися з недобросовісними банками при поверненні кримських депозитів?

По-перше, варто піти на діалог з банком і звернутися до нього письмово, пред’явивши свої законні вимоги на отримання депозиту. Це простий і ефективний спосіб спонукати банк повернути депозит.

У письмовому зверненні можна вказати про те, що у разі відмови Вам, як особі, у якої порушені права, доведеться звернутися до суду для захисту своїх законних інтересів і що судові витрати ляжуть на відповідача.

Письмове звернення однозначно дасть результат:

  1. Якщо банк не захоче псувати свою репутацію і зав’язуватися в судові тяжби, де він однозначно програє, тоді віддасть вкладнику його внесок;
  2. Якщо банк дасть просторовий відповідь на вимоги виконати зобов’язання або зовсім негативний – це буде додатковим аргументом у суді про незаконні дії фінансової установи.

По-друге, пред’явлення позову про стягнення депозиту. Судова практика в категорії даних справ практично однозначна і на стороні власників кримських депозитів.

Що потрібно для пред’явлення позову до суду для повернення Кримських депозитів:

  1. Копія договору про депозитний вклад;
  2. Копія квитанції про внесення грошових коштів на рахунок;
  3. Копія листування з банком (якщо є);
  4. Оплата судового збору;
  5. Копії позовів для суду і відповідача.

Позов до банку про стягнення депозиту можна подавати до місцевого суду за місцем реєстрації позивача, пославшись на Закон України «Про захист прав споживачів».

Не варто недооцінювати даний спосіб стягнення депозиту з банку – оскільки на підставі рішення суду на рахунки банку, можливо, накласти арешт в сумі, необхідної для виконання рішення.

Отже, наші поради з питання «як повернути кримський депозит?»:

  1. Дійте конструктивно – звертайтеся письмово в банк, пред’являйте вимоги, ведіть переписку. Можливо, варто написати навіть скаргу в Національний банк України на незаконні дії банку;

  2. У разі необхідності – звертайтеся до суду. Практика розгляду справ про стягнення кримських депозитів позитивна для вкладників, тому – це ефективний спосіб повернути свій вклад і гроші.

Наша юридична компанія «BRONA» щиро сподівається, що дана стаття допоможе кримським вкладникам. У разі виникнення питань Ви можете звертатися до наших фахівців, і ми постараємося вам допомогти.