Введення в експлуатацію. Дозвіл і декларація ДАБК

Home Введення в експлуатацію. Дозвіл і декларація ДАБК

Введення в експлуатацію. Дозвіл і декларація ДАБК

Введення в експлуатацію житлового будинку

Введення в експлуатацію житлового будинку може здійснюватися на підставі декларації або будівельного паспорту забудови земельної ділянки, в разі якщо площа будинку не перевищує 300 кв.м. і не вище двох поверхів (без урахування мансардного поверху).

 

Для отримання будівельного паспорта в місцевий орган містобудування та архітектури (в Харкові це Департамент містобудування та архітектури Харківської міської ради) необхідно подати такі документи:

– Заяву встановленого зразка;

– Нотаріально завірена копія правовстановлюючого документа на земельну ділянку;

– Ескізний проект намірів забудови (графічне і текстове відображення забудови у вільній формі, проте з обов’язковим зазначенням певних даних: місце розташування будівництва на ділянці, відстані до меж сусідів і їх споруд, габарити будівлі, фасади і плани, інформація про інженерні системи і т. д.);

– Згоду на обробку персональних даних;

 

Орган містобудування та архітектури безкоштовно протягом 10 робочих днів приймає рішення про видачу будівельного паспорта.

 

Для будівництва індивідуального житлового будинку не потрібно отримувати дозвіл на виконання будівельних робіт. Забудовнику необхідно мінімум за один день до початку здійснення робіт направити в ДАБК встановленої форми повідомлення про початок виконання будівельних робіт.

 

При будівництві будинку площею більше 300 кв.м і (або) вище 2-х поверхів у забудовника виникає необхідність подати в ДАБК для реєстрації декларацію про початок виконання будівельних робіт.

 

Додатково законодавством встановлено обов’язок забудовника проінформувати в письмовому вигляді протягом 7 календарних днів місцеві органи влади про надання в ДАБК повідомлення (декларації) про початок будівельних робіт.

 

Після виконання всіх зазначених умов забудовник має право починати будівельні роботи.

 

Побудувавши житловий будинок, необхідно виготовити технічний паспорт на нього, після чого в ДАБК потрібно подати на реєстрацію декларацію про готовність об’єкта до експлуатації.

 

 

Введення в експлуатацію нежитлових будівель, споруд, нежитлового приміщення.

Дозволи на будівництво нежитлових будівель підрозділяються в залежності від рівнів складності (віднесення об’єкта будівництва до тієї чи іншої категорії складності здійснюється проектною організацією і замовником будівництва на підставі ДБН):

– І-ІІІ категорії складності – це реєстрація органом ДАБК направленої забудовником декларації про початок виконання будівельних робіт;

– IV-V категорії складності – це видача органом ДАБК забудовнику дозволу на виконання будівельних робіт.

 

Введення в експлуатацію відбувається:

Для І-ІІІ категорії складності – органом ДАБК реєструється подана забудовником декларація про готовність об’єкта до експлуатації;

Для IV-V категорії складності – органом ДАБК видається забудовнику сертифікат про відповідність закінченого будівництвом об’єкта проектній документації на підставі акта готовності об’єкта до експлуатації.

 

Введення в експлуатацію після реконструкції.

Після реконструкції індивідуальних житлових будинків, нежитлових будівель та споруд введення в експлуатацію здійснюється аналогічно процедурі введення в експлуатацію новозбудованих житлових будинків, нежитлових будівель та споруд. Особливості введення об’єкта залежатимуть від його категорії складності, а також необхідності оформлення прав на землю.

 

Щоб отримати гарантований результат і не затягувати введення в експлуатацію Харків, можна доручити всі перераховані вище дії фахівцям компанії «BRONA», які мають необхідний досвід для того щоб оформити документи на збудований об’єкт в найкоротші строки!

 

На головну…