Договір на створення сайту, дизайну, додатку. Важливі моменти.

brona
Коментарі Вимкнено до Договір на створення сайту, дизайну, додатку. Важливі моменти.

Договір на створення сайту, дизайну, додатку.

Важливі моменти.

 

Ви надаєте послуги: розробка сайту і просування сайту? Самі створюєте дизайн сайту або потрібен договір з дизайнером? Хочете укласти договір з юридичною або з фізичною особою?

 

Наша команда накопичила досвід роботи з договорами і ми хочемо підказати розробникам на що слід звернути увагу.

 

Контракт на розробку – це, по суті, договір підряду, зразок якого легко знайти в мережі.

При укладанні будь-якого договору, в тому числі і договору на розробку сайту, дизайну або додатку, особливу увагу потрібно приділити нюансам, таким як: порядок здачі та приймання замовлень, порядок розрахунків тощо, оскільки саме за цими умовами найбільш часто виникають суперечки між сторонами договору.

Далі в статті ми докладно опишемо кожен розділ Договору на розробку сайту, дизайну чи додатку і вкажемо, на які аспекти варто звернути особливу увагу.

 

  1. Термінологія

 

Необхідно дати визначення основним поняттям, які використовуються в договорі, наприклад:

Автор – фізична особа,  яка  своєю  творчою  працею  створила твір (ст. 1 Закону України «Про авторське право і суміжні права»).

Веб-сайт – мережевий інформаційний ресурс, що складається з логічно зв’язаної і структурованої гіпертекстової інформації, який надається користувачу у вигляді HTML-документа і має у мережі свою унікальну адресу (ст.1 Закону України «Про електронні довірчі послуги»).

Дизайн сайту – унікальне графічне оформлення веб-сайту і способи подання інформації.

Завдання – задача, поставлена Замовником Виконавцю на умовах Договору, деталізована в технічному завданні (Додаток №1 до Договору).

Виконавець – особа, яка виконує Завдання і передає результат Замовнику на умовах Договору.

 

Автором може бути тільки фізична особа, тому, якщо виконавцем за договором буде юридична особа, потрібно додатково передбачити передачу виключних прав інтелектуальної власності від Автора(ів), співробітників компанії, до виконавця – компанії.

 

 

  1. Предмет договору

 

2.1. Виконавець зобов’язується виконати роботу по Завданням Замовника і передати Замовнику виключні права, а Замовник зобов’язується виплатити Виконавцю винагороду в розмірі, порядку та на умовах, встановлених цим Договором.

2.2. Завдання виконується Виконавцем відповідно до узгодженого сторонами технічного завдання (Додаток №1 до Договору).

 

Зверніть увагу, що крім виконання роботи, предметом договору буде передача виключних прав. Виключні права – права автора або правовласника, що виключають можливість інших осіб використовувати його твір без його на те дозволу. Для прикладу невиключні права передаються ліцензією.

 

 

  1. Вартість робіт

 

3.1. За створення Творів Замовник виплачує винагороду, розмір якого визначено в Додатку №1 до цього Договору. Розмір винагороди встановлюється за кожним Завданням.

3.2. Винагорода Виконавця за відчуження виключного права на створені у результаті робіт об’єкти інтелектуальної власності становить _____ грн.

 

Розрахунки в Україні можна проводити тільки в грн., для валюти потрібна ліцензія. Винагорода за відчуження виключного права – важлива умова, без неї перехід права виходить безоплатним, а це вже дарування.

 

 

  1. Права і обов’язки Сторін

 

4.1. Виконавець зобов’язується:

4.1.1.

4.1.2.

4.2. Виконавець має право:

4.2.1.

4.2.2. Вимагати збільшення термінів виконання Договору і / або збільшення розміру винагороди в разі зміни (коригування) Замовником технічного завдання після укладення Договору, або відмовитися від виконання Договору в односторонньому порядку, при цьому Замовник повинен виплатити Виконавцю винагороду за створені проміжні результати, а Виконавець передати права на дані результати відповідно до умов цього Договору.

4.3. Замовник зобов’язується:

4.3.1.

4.3.2. надати Виконавцю всю інформацію, необхідну для виконання Договору по Акту прийому-передачі вихідних матеріалів (Додаток №2 до цього Договору);

4.4. Замовник має право:

4.4.1.

4.4.2. Коригувати Завдання в ході їх виконання, попередньо погодивши такі зміни з Виконавцем;

 

 

  1. Порядок виконання і здачі робіт по створенню сайту

 

Зазвичай спочатку сторони затверджують тех. завдання і кошторис, після створюється кілька ескізів дизайну сторінок сайту. Далі затверджується один з варіантів і виконується верстка. Одночасно проводяться роботи з движком сайту, сайт тестується, виявлені помилки усуваються. Після цього узгоджуються можливі доопрацювання в межах кошторису та технічного завдання, або ставитися додаткове тех. завдання.

Замовник може коригувати Завдання по ходу виконання робіт. Кожна ітерація правок збільшує трудомісткість, відповідно кошторис зміниться. Доцільно заздалегідь обмежити Замовника в кількості правок. Крім усього, таке обмеження стимулює Замовника чіткіше формулювати свої побажання і дозволяє швидше домогтися потрібного результату.

Здача-приймання результатів робіт (як окремих етапів або в цілому) відбувається за Актом здачі-приймання робіт (Додаток №3 до цього Договору).

Найчастіше конфлікти сторін виникають саме на стадії здачі результатів робіт. Тому важливо детально, повно і несуперечливо сформулювати правила приймання і коригування робіт на кожному етапі створення сайту, терміни і способи комунікації між сторонами.

Доречно, також, буде додати можливість одностороннього приймання робіт: «Акт здачі-приймання робіт вважається узгодженим Замовником, якщо Замовник в 10-денний термін не надіслав Виконавцю свої заперечення.»

 

 

  1. Перехід виняткових прав

 

6.1. Всі об’єкти авторського права, зокрема, комп’ютерні програми, бази даних, літератури, образотворчого мистецтва, похідні твори і т.д., які створюються або можуть бути створені в ході або в результаті виконання умов цього Договору, незалежно від того, створювалися такі об’єкти безпосередньо Виконавцем або третіми особами, залученими Виконавцем до виконання цього Договору належать Замовнику.

6.2. Особисті немайнові авторські права на об’єкти авторського права належать Авторам (фізичним особам, які були залучені Виконавцем до виконання цього Договору) та охороняються безстроково.

6.3. Автор з метою подальшого використання об’єкта Замовником або третіми особами бажає залишитися анонімом і погоджується на те, що його авторство щодо об’єкта буде вказуватися Замовником тільки в тих випадках, коли така вказівка ​​обґрунтовано вимагається для придбання, зміни, припинення, передачі, підтвердження, охорони або захисту майнових авторських прав Замовника або третьої особи на об’єкт і в інших випадках, передбачених чинним законодавством України.

6.4. Момент переходу до Замовника прав на результати інтелектуальної діяльності, що виникли в результаті виконання цього Договору, як по окремих етапах його виконання, так і за Договором в цілому, настає в день підписання Акту здачі-приймання робіт (Додаток №3 до цього Договору).

6.5. За цим Договором під виключними майновими правами на об’єкти, передаються Замовнику, розуміється, зокрема:

  • виключне право використовувати об’єкт в будь-якій формі і будь-яким способом;
  • виключне право дозволяти використання об’єктів будь-якими іншими третіми особами, в тому числі отримувати плату за такі дозволи;
  • виключне право перешкоджати неправомірному використанню об’єктів будь-якими третіми особами, в тому числі забороняти таке використання;
  • інші майнові права, встановлені чинним законодавством України для відповідних видів об’єктів.

6.6. Під використанням об’єкта розуміються всі або будь-яка з наступних дій, з огляду на те, що цей перелік не є вичерпним:

Використанням об’єкта вважається також використання його іншими способами, які відомі на момент підписання Договору, а також всіма способами, які будуть винайдені після дати підписання Договору.

6.7. Територія, на яку поширюються майнові авторські права на об’єкти, передаються Замовнику, є територія всього світу без обмежень.

6.8. Термін дії виняткових прав, що передаються за цим Договором дорівнює всьому терміну дії даних прав, відповідно до законодавства України.

 

 

  1. Терміни

 

Рекомендуємо в цьому розділі встановлювати можливість продовження термінів з ініціативи Виконавця.

 

 

  1. Відповідальність Сторін

 

Тут принцип такий – санкції за неналежне виконання умов договору повинні бути дзеркальними для обох сторін. Якщо передбачено поетапне прийняття та оплата робіт, то необхідно застрахуватися від можливого прострочення Замовника.

 

  1. Вирішення спорів

 

 Важливим моментом цього розділу є підсудність, тобто в якому суді розглядатимуться суперечки. Ми радимо вказати, що всі суперечки за Договором розглядаються судом за Вашим місцезнаходженням, адже як звучить народне прислів’я «Своя сорочка ближче до тіла».

 

  1. Заключні положення

 

Тут можна передбачити положення про порядок обміну повідомленнями та документами, внесення змін до Договору, форс-мажор, конфіденційність, та інші для різних видів договорів умови.

 

 

  1. Адреси та реквізити сторін

 

Якщо обмін повідомленнями відбуватиметься по електронній пошті, то слід вказати тут ці адреси. Також вказати уповноважених представників Сторін, які будуть здійснювати комунікацію між собою.

 

Затвердити максимально детальне технічне завдання (Додаток №1 до Договору) зацікавлені обидві сторони, так як, згідно з практикою, саме цей документ визначатиме чи належним чином були виконані умови Договору.

 

Не обов’язково використовувати такі ж назви розділів або їх порядок, це не догма. Всі нюанси передбачити в договорі неможливо це правда, як і те, що багато негативних моментів можна попередити за допомогою договору.

 

Ми, юристи компанії «BRONA» складемо для Вас детальний договір на розробку, проаналізуємо договір Вашого клієнта або зробимо рев’ю шаблонного договору вашої компанії. Звертайтеся, будемо раді співпраці!