Ліцензія. Ліцензійний договір. Роялті

brona
Коментарі Вимкнено до Ліцензія. Ліцензійний договір. Роялті

Ліцензія на об’єкти інтелектуальної власності. Ліцензійний договір. Роялті

 

Необхідно передати право користування ПЗ іншим особам? Хочете визначити рамки використання Вашого додатка одержувачами? Продаєте зображення через фотобанк?

 

Інструментом, який допоможе у вирішенні цих та інших завдань буде ліцензійний договір або ліцензія.

 

Складання ліцензійних договорів нашими IT юристами означає:

– відповідність угод вимогам закону;

– використання перевірених на практиці зразків ліцензійних договорів, складених з урахуванням специфіки ІТ-бізнесу та судового досвіду;

– мінімальні податкові ризики клієнта;

– об’єктивна оцінка правових і комерційних ризиків за договором;

– консультації юристів, що мають за плечима більше 5 років роботи в правових департаментах, які спеціалізуються на захисті інтелектуальної власності.

 

IT юристи в Харкові компанії «BRONA» створять коректну форму ліцензійної угоди, яка буде надійною гарантією дотримання Ваших авторських прав!

 

Детальніше про ліцензійні договори

Ліцензійний договір – це угода, за якою одна сторона (ліцензіар) надає другій стороні (ліцензіату) дозвіл на використання об’єкта права інтелектуальної власності (ліцензію) на визначених за взаємною згодою умовах.

Ліцензія – документ, відповідно до якого ліцензіар, може надати ліцензіату письмове повноваження, яке надає їй право на використання цього об’єкта в певній обмеженій сфері.

Ліцензія на програмне забезпечення дозволяє одержувачеві використовувати одну або кілька копій програми, причому без ліцензії таке використання розглядалося б в рамках закону як порушення авторських прав видавця.

Існує дві основні категорії ліцензій, відмінності яких впливають на права кінцевого користувача щодо використання продукту:

– Невільні (власницькі, вони ж пропрієтарні);

– Вільні ліцензії.

 

Невільні ліцензії

Видавець продукту (ПО, додаток, дизайн, зображення) в ліцензії дає дозвіл її одержувачу використовувати одну або кілька копій, але при цьому сам залишається правовласником всіх цих копій. Один з наслідків такого підходу полягає в тому, що практично всі права на продукт залишаються за видавцем, а користувачеві передається лише дуже обмежений набір чітко окреслених прав.

EULA (end-user license agreement) – ліцензійна угоду з кінцевим користувачем. У роботі з ПЗ, ліцензія часто є невід’ємною його частиною, так що без згоди прийняти ліцензію, користувач взагалі не може працювати з програмою. Юзер погоджується з умовами використання програми за допомогою виділення чекбокса або виводиться фраза «продовжуючи використання програми, ви погоджуєтеся з ліцензійними умовами».

Royalty-free – поширений вид ліцензії, який характеризується одноразовою платою за продукт з можливістю подальшого використання на необмеженій кількості девайсів або в різних робочих проектах, без необхідності придбання додаткових ліцензій. Ліцензія Royalty-free не може бути надана на ексклюзивній основі.

Цей вид ліцензії є основним для масових продажів зображень в мережі, в зв’язку з тим що дає фотографам і художникам можливість легально продавати одне і те ж зображення без обмежень по кількості і часу.

У фотобанку використовуються також такі ліцензії як: Rights-Managed, Rights-Ready і Editorial. Характеризуються вони обмеженнями за обсягом (тривалість, географія) використання, цілями та вартістю зображень, що залежить від цих показників.

 

Вільні ліцензії (Open License)

Вільні або відкриті ліцензії передають кінцевому користувачеві важливі права на конкретну копію продукту, такі як поширювати продукт під цією ліцензією, брати участь в його зворотнії розробці або змінювати іншими способами. Open License дозволяє використовувати вихідний код програми для своїх потреб з мінімальними обмеженнями, якими можуть бути вимога посилатися на попередніх творців або вимога зберігати властивість відкритості при подальшому поширенні тієї ж самої або модифікованої відкритої програми.

Для позначення відкритих ліцензій авторами і правовласниками може використовуватися символ «copyleft» – як «copyright» © в дзеркальному відображенні.

Прикладами вільних ліцензій можуть бути GNU General Public License, BSD License, Affero General Public License.

 

Оподаткування

Законодавство більшості країн, як і України, розрізняє ПО як об’єкт, в якому втілено право інтелектуальної власності та як носій на якому записана програма. Платежі за придбання деяких авторських прав (без повного відчуження авторських прав) будуть вважатися роялті, якщо винагорода виплачується за надання прав на використання програми таким чином, що без такої ліцензії це буде порушенням авторських прав. Наприклад, публічне відтворення, поширення і модифікація продукту.

Для компаній, які працюють з кінцевими користувачами за ліцензійними договорами EULA, ризиковано застосовувати до платежів, отриманих за цими договорами статус «роялті», оскільки як свідчать міжнародні тенденції і судова практика, платежі за таку передачу є доходами від комерційної діяльності, а копії ПЗ – товаром.

 

Юристи IT в Харкові юридичної компанії «BRONA» надають такі послуги:

  • аналіз і уточнення предмета ліцензійної угоди та інших істотних умов;

  • вибір оптимального виду і способу укладення ліцензійного договору;

  • деталізація порядку виконання договору і оформлення звітності;

  • вирішення питань відповідальності за договором;

  • створення нового договору, експертиза чинного договору, внесення в нього змін, протокол розбіжностей;

  • подальший супровід, узгодження з контрагентом.

 

 

Терміни від 5 р.д.

Вартість – за згодою сторін.