Реєстрація громадської організації Дніпро

brona
Коментарі Вимкнено до Реєстрація громадської організації Дніпро

Реєстрація громадської організації Дніпро

Громадська організація — це громадське об’єднання, засновниками та членами виступають фізичні особи. Існує ще один вид громадських об’єднань – це громадська спілка, на відміну від організації, заснувати його можуть виключно юридичні особи, фізичні особи можуть бути учасниками.

Цілей, для яких здійснюється створення громадської організації, може бути безліч: від допомоги бездомним тваринам до популяризації ідей квантової фізики. Основні напрямки діяльності описуються в статуті – основному документі організації.

Діяльність організації не повинна суперечити ст. 4 Закону «Про громадські об’єднання», а саме заборонені об’єднання цілі або дії яких спрямовані на ліквідацію незалежності України, зміну конституційного ладу насильницьким шляхом, порушення суверенітету і територіальної цілісності, підрив її безпеки, захоплення державної влади, пропаганду війни, насильства, розпалювання міжетнічної, расової, релігійної ворожнечі, пропаганду комуністичного або нацистського режимів і їх символіки.

Як зареєструвати громадську організацію в Дніпрі

Для початку засновники зустрічаються на загальних зборах де: приймають рішення про створення громадської організації, вибирають оригінальне найменування, затверджують статут, а також призначають керівника або правління, що складається з декількох членів. Прийняті рішення оформляються протоколом, який потім підписується всіма учасниками.

Засновниками організації можуть бути громадяни України, іноземці та особи без громадянства, які перебувають в Україні на законних підставах, які досягли 18 років, а молодіжної та дитячої громадської організації – 14 років. Для створення необхідно мінімум 2 людини.

Для створення громадської організації треба придумати їй назву. Найменування складається з організаційно-правової форми ( «Громадська організація») і власної назви. Назва не повинна збігатися з назвами інших громадських організацій, не повинна містити назви державних органів (міністерство, агентство, служба, інспекція, комітет, адміністрація, прокуратура, суд), а також слів «комунальний» і «державний».

Статут організації – внутрішній «закон», по якому буде відбуватися управління і вся подальша діяльність. Спеціальні відділи обласних управлінь юстиції, до компетенції яких входить реєстрація громадських організацій, дуже пильно перевіряють зміст статуту.

Для прикладу, відділи звертають увагу на те, що відповідно до ч.2 ст. 98 Цивільного кодексу України рішення про внесення змін до статуту товариства, відчуження майна товариства на суму, що становить п’ятдесят і більше відсотків майна товариства, та про ліквідацію товариства приймаються більшістю не менше 3/4 голосів. Статут повинен відповідати цій нормі.

Також, перевіряється, чи не збігаються функції організації з функціями будь-якого державного органу, наприклад, правоохоронна або судова.

Загальні вимоги до статуту визначені в ст. 11 Закону «Про громадські об’єднання».

Помилки, які допускають громадські об’єднання

Складнощі в роботі громадських організацій в більшості виникають через недбале ставлення до підготовки документів. Відбувається це так: з інтернету скачується більш-менш підходящий зразок статуту громадської організації і коригується під себе. В результаті виходять такі комічні випадки як наведено нижче.

До нас звернулася громадська організація із Дніпропетровської області, яка не могла поміняти голову. Утруднення виникло через пункт статуту про порядок прийняття рішень. Цей пункт був такий, що всі рішення приймаються на загальних зборах, в якому повинні брати участь представники всіх регіональних відділень. Заковика в тому, що жодного регіонального відділення ця організація взагалі не створювала, відповідно не могло бути і представників, це була просто банальна помилка.

На щастя, нам вдалося вирішити проблему. Знайдена правильна юридична аргументація для юстиції і статут був приведений у відповідність із законом.

Документи для реєстрації громадської організації:

– заява на державного реєстратора (форма);

– оригінал протоколу загальних зборів,

– реєстр учасників загальних зборів (ПІБ, дата народження, підпис);

– 2 примірники статуту;

– відомості про керівників і представників (ПІБ, дата народження, посада, номер телефону);

Ці документи подаються в обласне управління Міністерства Юстиції за місцем знаходження товариства.

Які послуги надає наша компанія:

– підготовка документів для реєстрації громадської організації;

– подача на реєстрацію до територіального управління юстиції;

– отримання виписки про реєстрацію організації до ЄДР;

– реєстрація громадської організації в органах державної фіскальної служби, як неприбуткової;

– виготовлення печатки;

– відкриття рахунку в банку;

– реєстрація символіки громадської організації (додаткова послуга).

Для отримання статусу «неприбутковості» необхідно, щоб в статуті були прописані заборона на розподіл доходів між членами організації, вимога використовувати кошти тільки для статутних цілей, а також передача всього майна в бюджет держави або в інші громадські організації при припиненні організації.

Порядок реєстрації громадської організації без створення юридичної особи дещо інший, для цього треба також провести загальні збори, а потім повідомити державного реєстратора про своє виникнення.

Після проходження всіх етапів замовник отримує виписку про реєстрацію, статут і рішення про неприбутковість.

Для реєстрації громадської організації вам потрібно придумати оригінальну назву, надати нам копії паспортів та довідок про присвоєння ідентифікаційних номерів засновників, визначити цілі і завдання організації.

Реєстрація громадської організації в Дніпрі – трудомісткий процес. Юридична компанія «Брона» візьме на себе турботу про саму процедуру створення організації, надавши Вам високий рівень юридичних послуг.

Термін реєстрації – від 7 робочих днів.

Вартість «під ключ» – 4000 грн.