Земельний пай: оформлення; визнання права власності

brona
Коментарі Вимкнено до Земельний пай: оформлення; визнання права власності

Оформлення спадщини на земельний пай. Визнання права власності на пай в суді.

Отримали у спадок земельний пай і не знаєте як його оформити? Відмовили у видачі сертифіката на пай? Незаконно не внесли до списку пайовиків колективного господарства?

Юристи в Харкові юридичної компанії «BRONA» нададуть необхідну консультацію, а також допомогу з питання: оформлення спадщини на земельний пай.

 

Актуальні питання оформлення земельного паю

Якщо спадкодавець (померлий) за життя оформив належним чином всі документи, отримав сертифікат, а потім поміняв його на Державний акт, то проблеми немає. Спадкоємці звертаються до нотаріуса або уповноваженому в сільраді, де отримують свідоцтво про право на спадщину.

До нотаріуса необхідно звернутися із заявою про прийняття спадщини, до якої додати свідоцтво про смерть спадкодавця. Також нотаріусу потрібно подати документи, що підтверджують родинні зв’язки спадкоємця із спадкодавцем, паспорт, ідентифікаційний код одержувача, якщо є заповіт.

Наступним кроком буде зареєструвати в Держгеокадастрі (раніше: Дерземагенство, Держкомзем, Держземресурси) право власності на успадковану земельну ділянку (пай) і отримати виписку (витяг).

Але що робити якщо спадкодавець Держакт не отримав або гірше того – в списку, який додається до колективного Держакту КСП його зовсім немає?

Що стосується спадкування земельних паїв без Держактів: якщо у спадкодавця був сертифікат, то спадкоємцям необхідно ставити перед нотаріусом питання про включення цього сертифіката в спадкову масу.

Після прийняття у спадщину цього земельного паю, необхідно виділяти землю в натурі, що означає визначити місце розташування та межі ділянки на місцевості і отримати свідоцтво (витяг).

 

Оформлення земельного паю в суді

У разі, коли померлий свого часу не отримав сертифікат, спадкоємцям необхідно буде доводити в суді право власності спадкодавця на цей пай і своє право на спадок. Відповідачами в таких справах є КСП, сільськогосподарські кооперативи, районна державна адміністрація, яка затверджувала розмір паю і вирішувала питання про видачу сертифіката, а також виконавчий орган чи орган місцевого самоврядування, який повинен вирішувати питання про виділення земельної частки (паю) в натурі.

Важливими фактами, які потребують доказування в суді, будуть:

– факт наявності у спадкодавця (померлого) частки в колективній власності;

– дата передачі землі з державної власності в колективну КСП (колективне сільськогосподарське підприємство).

Працівники сільськогосподарського кооперативу можуть і не бути його членами, будучи просто співробітниками оформленими за трудовим договором. В такому випадку право на частку в колективній власності вони не мають. Чи була у спадкодавця частка можна встановити, піднявши документи КСП, а конкретно списки співвласників. Якщо буде встановлено, що померлий був членом КСП, то спадкоємці мають право на пай, навіть якщо померлого з яких-небудь причин не внесли до списку-додатка до Держакту КСП.

Важливо також, щоб член КСП працював в ньому (або був на пенсії маючи членство) на момент передачі землі з державної власності колгоспу в колективну КСП. Таким моментом є дата оформлення Держакту на право колективної власності КСП.

Юристи в Харкові юридичної компанії «BRONA» надають такі послуги:

  • аналіз документів на землю та надання консультацій;

  • оформлення документів на землю (пай) в органах Держгеокадастру;

  • представництво в органах державної влади і місцевого самоврядування;

  • збір доказів і підготовка процесуальних документів для суду;

  • підготовка технічної документації та реєстрація права власності на земельні ділянки.

Терміни – залежно від поставлених завдань

Вартість – за згодою сторін.