Садові товариства, оформлення землі в Харкові

brona
Коментарі Вимкнено до Садові товариства, оформлення землі в Харкові

Садові товариства, оформлення землі, оформлення земельної ділянки в Харкові і Харківській області

 

Ви є учасником садового товариства? Хочете оформити земельну ділянку у місті Харків або в Харківській області? Представляєте садове товариство в якості члена правління?

 

Ваше звернення в юридичну компанію «Brona» – це правильний вибір!

Ми проконсультуємо і надамо максимальну допомогу в питаннях діяльності садових товариств. Юридична фірма «Brona» зробить все можливе для того, щоб улагодити всі юридичні нюанси в управлінні та участі в садовому товаристві.

 

Наші юридичні послуги в Харкові:

  1. Консультація юриста;

  2. Реєстрація садового товариства, підготовка статутних документів, внесення змін до статутних документів;

  3. Оформлення землі в садовому товаристві;

  4. Представництво в державних і контролюючих органах, органах місцевого самоврядування.

 

Раніше, за часів СРСР, на базі державних підприємств різної спрямованості створювалися садові товариства. Учасниками таких товариств ставали робітники цих підприємств. Основними завданнями садового товариства були організація колективного саду для виробництва овочів, фруктів та іншої сільськогосподарської і лікарської продукції, створення умов для культурного проведення вільного часу трудящих та їх сімей, а також зміцнення здоров’я.

 

Організаційно-правова форма

 

Зараз в законодавстві України відсутня така організаційна форма як садове або садівницьке товариства. Державний комітет України із земельних ресурсів листом від 14 січня 2010 року № 1190/17 / 4-10 роз’яснив, що садівничі товариства можуть бути створені у формі обслуговуючого кооперативу (відповідно до норм законів України “Про кооперацію” та “Про сільськогосподарську кооперацію”) або в формі громадської організації (згідно з нормами Закону України “Про об’єднання громадян”).

Згідно ст. 2 Закону України «Про кооперацію» обслуговуючий кооператив – це кооператив, який утворений шляхом об’єднання фізичних та / або юридичних осіб для надання послуг переважно членам кооперативу, а також іншим особам з метою здійснення ними господарської діяльності. Обслуговуючі кооперативи надають послуги іншим особам в обсягах, що не перевищують 20% від загального обороту кооперативу.

Крім цього, згідно з нормами ч. 2 ст. 6 Закону України «Про кооперацію» за напрямками діяльності кооперативи можуть бути сільськогосподарськими, житлово-будівельними, садово-городніми, гаражними, торговельно-закупівельними, транспортними, освітніми, туристичними, медичними тощо.

На думку деяких фахівців, позиція щодо обслуговуючого кооперативу, є спірною, оскільки садівниче товариство за своєю суттю і характером діяльності не є обслуговуючим кооперативом, бо не надає жодних послуг своїм членам, крім представництва кооперативу (а не його окремих членів) в органах влади, організації підведення до земельних ділянок електроенергії, водопроводу, наймання сторожа і іншого обслуговуючого персоналу. Такі ж функції здійснює будь-яка юридична особа, а не тільки обслуговуючий кооператив.

Що стосується громадської організації, то відповідно до ч. 3 ст.1 Закону України «Про громадські об’єднання» громадська організація – це громадське об’єднання, засновниками та членами (учасниками) якого є фізичні особи.

Нормами цієї ж статті закріплено, що громадське об’єднання – це добровільне об’єднання фізичних осіб та / або юридичних осіб приватного права для здійснення та захисту прав і свобод та задоволення суспільних, зокрема економічних, соціальних, культурних, екологічних та інших інтересів. Громадські організації є неприбутковими і тому звільнені від оподаткування.

Від обраної організаційно-правової форми для садового товариства буде залежати порядок його державної реєстрації, а також подальший порядок здійснення ним діяльності.

 

Цільове призначення земельних ділянок

 

Земля товариствам виділялася часто районними виконавчими комітетами в безстрокове і безоплатне користування. Така передача оформлялася Державним актом на право користування землею.

Згідно ч.3. ст. 35 Земельного кодексу України земельні ділянки, призначені для садівництва, можуть використовуватись для закладання багаторічних плодових насаджень, вирощування сільськогосподарських культур, а також для зведення необхідних будинків, господарських споруд. Отже, основним цільовим призначенням таких земельних ділянок є закладка і вирощування саду.

Разом з тим, частина наданого громадянинові земельної ділянки для садівництва може використовуватися для будівництва та експлуатації житлового будинку і господарських будівель, необхідних для сезонного проживання, зберігання господарського інвентарю, вирощеної продукції тощо. Причому розміри такого будинку законодавством не обмежуються.

Однак ДБН 360-92 “Планування і забудова міських і сільських поселень” визначені певні критерії садового будинку. Так, в п. 3.41 цих ДБН дається визначення садового будинку як будівлі літнього (сезонного використання), згідно з яким ця будівля в питаннях нормування, площі забудови, зовнішніх конструкцій та інженерного обладнання не відповідає нормативам, установленим для житлових будинків, а значить норми ДБН В.2.2-15- 2005 “Житлові будинки. Основні положення” не поширюються на проектування таких будинків, призначених для тимчасового проживання.

Крім того, п. 3.48 ДБН 360-92 визначено, що граничні розміри площі забудови і поверховості садового будинку та господарських будівель на ділянці встановлюється статутом садівницького товариства чи кооперативу за погодженням з місцевими органами архітектури і містобудування (районними або обласними). Ці розміри встановлюються за умови забезпечення необхідної площі для ведення господарської діяльності на ділянці та дотримання вимог нормативної тривалості інсоляції територій суміжних ділянок.

 

Оформлення земельної ділянки в Харкові і області

 

Член садівницького товариства, якому виділена земельна ділянка для садівництва в постійне користування, має право на її безоплатну приватизацію за умови, що її розмір не перевищує 0,12 га (ст. 121 ЗКУ) і що такий громадянин не отримав раніше земельну ділянку, призначену для індивідуального або колективного садівництва, у приватну власність безкоштовно.

При цьому, як встановлено ч.5 ст. 35 ЗКУ приватизація земельної ділянки громадянином – членом садівницького товариства здійснюється без згоди на те інших членів цього товариства. Зокрема, шляхом подачі заяви до правління товариства або до відповідного органу виконавчої влади або органу місцевого самоврядування.

Слід зазначити, що в разі, коли земельна ділянка розташована в межах садівничого товариства, то оформлення землі у власність члену такого товариства здійснюється із земель садівничого товариства, а не з земель резервного фонду. У разі ж розташування земельної ділянки за межами суспільства оформлення земельної ділянки громадянином – не членом суспільства здійснюється із земель державної або комунальної власності для ведення індивідуального садівництва в порядку, встановленому ст. 118 Земельного кодексу України.

Зокрема, громадянин, зацікавлений у приватизації земельної ділянки, що перебуває в його користуванні, подає заяву до відповідної районної, Київської чи Севастопольської міської державної адміністрації або сільської, селищної, міської ради за місцезнаходженням земельної ділянки. Рішення органів виконавчої влади та органів місцевого самоврядування щодо приватизації земельних ділянок приймається у місячний строк на підставі технічних матеріалів та документів, що підтверджують розмір земельної ділянки.

 

Висновки

 

З огляду на викладене, діяльність садових товариств необхідно врегулювати на законодавчому рівні шляхом прийняття окремого Закону “Про садівничі товариства”. Даним законом має бути передбачено основи діяльності, принципи створення, ведення і права садового товариства, права і обов’язки члена такого товариства, повноваження загальних зборів членів садового товариства, питання реорганізації та ліквідації тощо. Також потребують врегулювання питання оформлення земельних ділянок в садівничих товариствах, правового режиму земельних ділянок в цих товариствах таким чином, щоб, виключити монополізацію їх одним або кількома особами і врегулювати відносини між самими членами садівничого товариства.

 

Для приватизації земельної ділянки необхідні наступні документи:

 

– Довідка з садового товариства, в якій буде вказано розмір земельної ділянки;

– Заява до органів виконавчої влади або місцевого самоврядування;

– Технічна документація із землеустрою;

– Додаткові документи, що визначають розташування і правовий режим земельної ділянки, організаційно-правову форму товариства і т.д.

 

Вартість послуги «оформлення ділянки в садовому товаристві” (під ключ) – від 3000 грн.

 

Ознайомитися докладніше з послугами реєстрація садового кооперативу, оформлення (приватизація) землі в місті Харків можна зв’язавшись з нами по тел. 068-34-38-524, 095-474-68-04, 775-42-53. Ми знаходимося за адресою: м Харків, провулок Подільський, 5.