Юридичний аудит діяльності IT-компанії

brona
Коментарі Вимкнено до Юридичний аудит діяльності IT-компанії

Юридичний аудит діяльності IT-компанії

 

Організація діяльності IT-компаній багато в чому схожа з організацією підприємств інших сфер, наприклад матеріального виробництва. Ця схожість виявляється, наприклад, у створенні та реєстрації компанії, корпоративній структурі і наймі персоналу, при офіційному працевлаштуванні співробітників і т.п.

Характерна особливість діяльності підприємств IT-сфери – це інформаційний продукт, виражений за допомогою певної системи кодування.

Поряд з рисами, спільними для підприємств матеріального виробництва, організаціям, зайнятим виробництвом інформації, притаманний ряд специфічних особливостей [1]:

• процес виробництва інформації невіддільний від процесу її споживання;

• є можливість багаторазового задоволення потреб з використанням однієї і тієї ж інформації;

• інформація може фіксуватися на певному матеріальному носії, будучи в той же час не матеріальним продуктом;

• при одноразовому використанні інформації в процесі матеріального виробництва її вартість відразу і повністю переноситься на продукт, що створюється за участю вихідної інформації, а в умовах багаторазового задоволення тих чи інших потреб виробництва вартість інформації переноситься на готовий продукт частинами;

• споживчі властивості інформації (своєчасність, достовірність, повнота і ін.), а значить, її споживча вартість можуть змінюватися в часі;

• в процесі споживання інформація не знищується, всі її фізичні споживчі властивості зберігаються, на відміну від технічних засобів, які зношуються тим сильніше, чим вище інтенсивність їх використання.

 

Таким чином, інформаційний продукт являє собою інформацію, представлену у вигляді, зручному для споживача і пропоновану на ринку в якості товару, кожну одиницю якого можна використовувати і розмножувати незліченну кількість разів.

Ґрунтуючись на специфіці виробництва інформаційного продукту і що випливають із цього особливостей ведення бізнесу, «BRONA» проводить повний правовий аудит діяльності IT-компаній. Підприємство перевіряється за такими основними напрямками:

– Структурування і аналіз системи побудови IT-бізнесу, виявлення елементів діючих з порушенням законодавства або несучих ризики;

– Перевірка законності створення компанії, реєстрації ФОП, статутних документів;

– Перевірка дотримання валютного, податкового законодавства;

– Оптимізація податкового навантаження за рахунок вибору оптимальних податкових юрисдикцій (в т.ч. офшорних);

– Договірні відносини, побудова оптимальних схем взаємовідносин з іноземними контрагентами та партнерами;

– Оформлення та реєстрація інвестицій, операції з валютними цінностями;

– Оформлення та захист прав на об’єкти інтелектуальної власності, розподіл прав на інформаційний продукт між учасниками: замовник, аутсорсер, виконавець;

– Перевірка захищеності фінансових та інших матеріальних активів;

– Оформлення трудових відносин з працівниками, розробка внутрішніх положень у трудовій сфері;

– Перевірка забезпеченості дотримання комерційної таємниці в компанії;

– Інструктаж співробітників компанії про правила поведінки під час перевірки або слідчих дій.

Результатом правового аудиту буде висновок про те, наскільки діяльність компанії відповідає вимогам законодавства, які ризики існують, і яким чином їх можна уникнути.

Офіційна статистика повідомляє про те, що тільки за перше півріччя 2016 року в Харківській області за результатами перевірок підприємств, проведеними органами ДФС, було донараховано 6,3 млн. грн. податку на доходи фіз. осіб, військового збору та ЄСВ.

Грамотне юридичне оформлення діяльності компанії або, як мінімум, перевірка існуючої структури є запорукою стабільної роботи і захищеності бізнес активів.

 

 

[1] Цуканова О.А., Смирнов С.Б. Економіка захисту інформації. Навчальний посібник. – СПб .: СПб ГУІТМО, 2007. 59 с.