Зміни в Податковому кодексі: пільга по ПДВ і роялті

brona
Коментарі Вимкнено до Зміни в Податковому кодексі: пільга по ПДВ і роялті

Зміни в Податковому кодексі: пільга по ПДВ і роялті

 

Дані зміни каснуться оподаткування постачальників IT послуг: IT компаній, фрілансерів і т.д.

7 грудня 2017 року прийнято Закон «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень в 2018 році» (базовий законопроект від 14.11.2017 р № 6776-д).

Нормативний акт містить кілька норм стосуються інформаційної сфери, а саме:

1) розширено поняття «програмна продукція»;

2) доповнено поняття «роялті».

Що означають новації Податкового кодексу?

 

Пільга з ПДВ

До 1 січня 2023 діє пільговий режим оподаткування ПДВ, згідно з яким звільняються від оподаткування ПДВ операції з постачання програмної продукції.

Раніше податкова в своїх листах разьясняла, що будь-які зміни, поновлення, додатки, доповнення та / або розширення функціоналу комп’ютерних програм належать до поставки ПО і звільняються від ПДВ. Тепер цю норму включили до Податкового кодексу.

Також, поняття програмної продукції доповнили: «екземпляри (копії, екземпляри) комп’ютерних програм, їх частин, компонентів в матеріальній і / або електронній формі, в тому числі у формі коду (ів) та / або посилань для завантаження комп’ютерної програми та / або їх частин, компонентів у формі коду (ів) для активації комп’ютерної програми або в іншій формі ».

 

Роялті

Пункт 14.1.225. ПКУ визначає що таке роялті і що до нього не відноситься. Поправки до кодексу розширили перелік платежів, які не вважатимуться роялті:

– Платежі за придбання примірників (копій, примірників) об’єктів інтелектуальної власності, в тому числі втілених в електронній формі, для використання за своїм функціональним призначенням для кінцевого споживання або для перепродажу такого примірника;

– Платежі за передачу права на розповсюдження примірників програмної продукції без права на їх відтворення або коли їх відтворення обмежена використанням кінцевим споживачем.

Дані зміни серйозно стосуються тих, хто користувався послугами ресселеров програмного забезпечення і тих, хто отримував платежі від майданчиків на подобу Galaxy Apps. Тепер платежі від посередників не розглядаються як роялті.

Для ФОП на єдиному податку це означає що ставка оподаткування за сумами надійшли від посередників – 5%. Раніше такі платежі могли розглядатися податковою службою як роялті, що могло спричинити оподаткування доходу за ставкою 18%.