Зміни статуту ТОВ в Харкові

brona
Коментарі Вимкнено до Зміни статуту ТОВ в Харкові

Зміни статуту ТОВ в Харкові

 

У зв’язку з прийняттям 06.02.2018 року нового закону «Про товариства з обмеженою та додатковою відповідальністю» (далі – Закон) всім ТОВ необхідно протягом року привести свої статути до відповідності вимогам нового закону.

Коротко про те, що нового передбачає Закон для товариств з обмеженою відповідальністю:

 

  1. Введено поняття «Договір про створення ТОВ”.

Бувають ситуації, коли засновники підприємства, перед тим як зареєструвати юридичну особу повинні виконати певну роботу або зробити ряд дій: зробити покупку активів, вкласти час в розробку продукту, укласти договори і т.д. Як в такому випадку при вкладенні активів до реєстрації ТОВ застрахувати себе і захистити свої інтереси? В даному знадобиться Договір про створення ТОВ.

У разі відкриття ТОВ декількома засновниками вони можуть підписати між собою договір про створення ТОВ. Даний договір складається в простій письмовій формі.

Договір про створення ТОВ може передбачати: порядок установи ТОВ, умови здійснення спільної діяльності щодо створення ТОВ, розмір статутного капіталу, частку кожного учасника в статутному капіталі, терміни і порядок внесення вкладів та інші умови. Договір діє до дня реєстрації ТОВ.

Чому це важливо?

Раніше законодавство не передбачало ніяких інструментів для підприємців, які починають працювати над бізнес – проектом, але ще не зареєстрували юридичну особу.

Приклад в сфері IT: команда стартапу працює над продуктом і бажає на початкових стадіях домовиться про частки в майбутньої компанії. З дня набрання чинності Законом стартап може підписати Договір про створення ТОВ, в якому будуть позначені частки учасників, обов’язки кожного з учасників в загальній діяльності до реєстрації ТОВ і багато іншого.

Таким чином, кожна зі сторін договору матиме гарантії того, що після створення продукту і реєстрації підприємства він не залишиться за бортом і отримає заслужену частку в компанії.

  1. Введено поняття «Корпоративний договір».

Згідно корпоративним договором сторони зобов’язуються реалізовувати свої права і повноваження особливим чином або утримуватися від їх реалізації. Договір може передбачати умови або порядок визначення умов, на яких учасник має право або обов’язок продати частку в статутному капіталі (її частину), а також визначати випадки, коли такі права або обов’язки виникають. Даний договір є конфіденційним, за винятком випадків участі держави в компанії.

Що це означає?

Корпоративний договір – це інструмент, який дозволяє учасникам ТОВ закріпити права та обов’язки з управління підприємством і ведення спільної діяльності.

Приклад: ТОВ приймає нового учасника, який повинен внести інвестиції. У корпоративному договорі з новим учасником можна передбачити порядок і строки внесення інвестицій. У свою чергу інвестор може в договорі вказати, на які цілі кошти повинні бути спрямовані.

 

  1. Грошова оцінка майнового внеску учасника.

Відповідно до Закону грошова оцінка майнового внеску до статутного капіталу учасника ТОВ затверджується Загальними зборами учасників ТОВ і затверджується одноголосно всіма учасниками, присутніми на загальних зборах.

 

  1. Примусовий продаж частки в ТОВ.

Новий Закон передбачає примусовий продаж частки засновника на підставі рішення суду про стягнення заборгованості.

Виконавець може звернути стягнення на частку засновника шляхом накладення арешту на неї. Далі виконавець повинен запропонувати учасникам ТОВ придбати частку боржника, у разі відмови частка боржника в ТОВ буде реалізовуватися на публічних торгах.

 

Закон передбачає багато інших нових норм таких як: скорочення термінів формування статутного капіталу до 6 місяців, новий порядок збільшення / зменшення статутного капіталу, порядок вступу в спадщину на частку в ТОВ і т.д. Про це та про багато іншого ми розповімо в наступних статтях, а зараз розглянемо більш детально то, які зміни потрібно внести до статуту ТОВ в Харкові, в зв’язку з прийняттям нового Закону.

 

Що обов’язково повинно бути в статуті ТОВ:

Згідно ч. 5 ст. 11 Закону в статуті товариства повинно міститися наступне:

а) повне та скорочене (за наявності) найменування;

б) органи управління товариством, їх компетенція, порядок прийняття ними рішення;

в) порядок вступу до товариства та виходу з нього.

 

Що повинно бути в статуті ТОВ для виконання вимог Закону:

Оскільки Закон вніс суттєві зміни до багатьох норми, що регулюють діяльність ТОВ, то необхідно уважно вивчити чинний статут ТОВ і внести, у міру необхідності, необхідні зміни.

На що варто звернути увагу:

1) компетенція загальних зборів ТОВ;

2) компетенція наглядової ради;

3) компетенція директора (дирекції);

4) порядок прийняття рішень керуючими органами;

5) права та обов’язки учасників ТОВ;

6) порядок припинення товариства.

 

Законом встановлено строк – 1 рік на приведення статутів товариств з обмеженою відповідальністю до відповідності новому нормативному акту. Адміністративний збір за такі зміни не стягуватиметься.

Юридична компанія «BRONA» допоможе внести зміни до статуту ТОВ в Харкові. Наші фахівці безкоштовно проконсультують, дадуть відповіді на всі питання.