Проблемний кредит. Реструктуризація та списання боргу

brona
Коментарі Вимкнено до Проблемний кредит. Реструктуризація та списання боргу

Проблемний кредит. Реструктуризація та списання боргу

В даний час ми є свідками того як вся фінансова система України переживає наслідки нищівного удару. З початку 2014 року в країні неплатоспроможними визнані більше 30 банків, багато установ зазнали серйозних збитків через анексію Криму і військових дій на Донбасі – їх відділення закриті, а грошові кошти втрачені.

У багатьох сімей на порядку денному головне питання – проблемний кредит.

Чи можливо прощення боргу або якоїсь його частини?

Що являє собою реструктуризація кредиту?

Як списати пеню і штрафи?

У цій статті ми спробували описати своє бачення ситуації, яка склалася сьогодні на ринку споживчого кредитування в Україні.

Клієнт, зіткнувшись з фінансовими труднощами і з неможливістю вносити платежі, почуває себе загнаним у глухий кут, хоча це не так. У більшості випадків, банкам не вигідний «висячий» борг і судові позови, адже вони тягнуть за собою не тільки грошові збитки, але що найважливіше, значні витрати праці і часу.

Виходить банку вигідніше щоб боржник платив, нехай суму менше, тільки б він не потрапляв у прострочення.

На моїй практиці був боржник, який прийшов в банк із сумою, що становить приблизно 60% його проблемного боргу і з проханням закрити кредит повністю. Після недовгих переговорів, керуючий, побачивши готівку, з палаючими очима побіг дзвонити начальству в Київ.

Повернувшись, він дав добро на прощення значної частини боргу, тобто списання відсотків по кредиту, хоча борг був не маленьким і становив кілька десятків тисяч доларів.

Багато фінансових установ, щоб не йти на конфронтацію, пропонують конвертацію валюти кредиту в гривню і різні види реструктуризації боргу.

Реструктуризація кредиту – це зміна умов кредитного договору (укладення договору в новій редакції, підписання доповнень) з метою зниження кредитного навантаження на боржника. При реструктуризації може змінюватися валюта кредиту, величина платежів, графік і термін договору.

У деяких банках позичальникові надаються кредитні канікули – термін, протягом якого можна не платити кредит взагалі або погашати тільки відсотки.

Для проведення реструктуризації, людині, що зіткнулася з неможливістю вносити платежі, необхідно письмово проінформувати про це банк. Лист про розстрочення кредиту повинен містити достовірне документальне підтвердження фінансових труднощів, а також докази можливості клієнта погашати борг меншими сумами або через певний час.

На письмове звернення, на відміну від усного, співробітники банку повинні будуть надати повну інформацію про всі діючі програми реструктуризації, їх відмінності, переваги та недоліки.

Також слід розуміти, що кредитні договори є документами, складеними висококваліфікованими юристами, тому пересічному громадянину часто важко усвідомити всю повноту зобов’язань даного документа, а також визначити справжню величину комісій банку.

У ситуації з проблемним кредитом вірним рішенням буде звернутися до кваліфікованого банківського юристу, який допоможе провести реструктуризацію кредиту, списати частину боргу, відстрочити платежі та представити інтереси клієнта в суді, коли це буде необхідно.

Резюмуючи вищевикладене, можна сказати, що для банку проблемний кредит це збитки, яких можна уникнути, тому в будь-якій ситуації необхідно шукати шлях до діалогу і довіряти тільки професіоналам.

Зв’язатися з нами для проведення реструктуризації вашого боргу…